Moskevská 508, Most 723 512 394

Potravinová intolerance

ZÍSKEJTE ZPĚT SVÉ ZDRAVÍ
CHCI TO ŘEŠIT A OBJEDNAT SE


ALERGIE NA POTRAVINY VERSUS POTRAVINOVÁ INTOLERANCE

Klasická alergie, která se projeví při styku s určitou potravinou, je charakteristická okamžitou a často silnou reakcí imunitního systému. Mezi příznaky potravinové alergie patří vyrážky, kýchání, podrážděná pokožka, otoky, rýma, únava, průjem a zvracení. Obvykle se tyto příznaky objeví v průběhu několika minut po konzumaci, případně styku s danou potravinou, i když se mohou opozdit i o několik hodin.

Potravinová alergie se vyskytuje poměrně řídce – je diagnostikovaná u přibližně 2,5 % populace. Mezi nejčastější případy patří potravinové alergie na arašídy, ořechy (mandle a para ořechy), vejce, mléko, ryby a korýše. Při styku s původcem potravinové alergie tělo produkuje specifické protilátky (IgE) na „potlačení” alergenů těchto potravin, a po zkonzumování daného jídla imunitní systém zareaguje uvolněním histaminu a dalších přirozeně se vyskytujících chemických látek v těle. Alergické reakce na potraviny se mohou značně lišit v závažnosti, přičemž některé z nich mohou být i smrtelné.

POTRAVINOVÁ INTOLERANCE

Potravinové intolerance se projevují zcela jinak – reakce jsou opožděné a příznaky se mohou objevit až za několik dnů nebo týdnů. Je to v podstatě neobvyklá reakce těla na určité potraviny, která se může projevit několika způsoby.

Potraviny, nejčastěji vyvolávající intoleranci jsou mléčné výrobky, pšenice (lepek – objevuje se u více než 5 % lidí), vejce, brambory a další lilkovité rostliny, kvasnice, mořské ryby a mnoho dalších.

Mezi nejčastější projevy potravinové intolerance patří mimo jiné bolesti hlavy a břicha, problémy s trávením, zvýšená nemocnost s projevy snížené imunity, kožní problémy jako jsou ekzémy a akné, psychické poruchy jako deprese, úzkosti, nadváha nebo naopak váhový úbytek, poruchy spánku, chronická únava či hyperaktivita.

K ČEMU JE DOBRÉ VYŠETŘENÍ POTRAVINOVÉ INTOLERANCE?

Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý. Odhaduje se, že jí trpí asi 45% obyvatel. Ačkoli potravinová intolerance není životu nebezpečná, její vliv by se neměl nikdy podceňovat. Postižené osoby mají ztíženou schopnost vést normální zdravý život. Mnoho lidí má zkušenost s více než jedním symptomem potravinové intolerance. Příznaky bývají často nejasné a základní příčina problému – potravina, není vždy správně diagnostikována.

Vyšetření Vám pomůže přesně určit příčinu problému - konkrétní potravinu.

Dostanete odpověď na otázku :

"Jakou potravinu můj organismus odmítá?"
a tím získáte návod, jak upravit styl života.

Pokud test ukáže výsledky, které indikují zvýšenou úroveň protilátek na určitou potravinu, je vhodné vzdát se konkrétní potraviny nejméně na 4-6 měsíců. Následně, ale už i během období, lze očekávat postupný ústup příznaků. Odstranění problémové potraviny z jídelníčku umožní přehodnotit životní styl a výběr jídel.

Můžeme Vám pomoci přehodnotit stravovací plán a identifikovat skupiny potravin, které by mohly ze stravovacího hlediska chybět nebo by mohly být omezující.

Potraviny,  20 nejrizikovějších potravin:

  • arašídy
  • banán
  • brambory
  • jablko
  • jakoda
  • kiwi
  • krab
  • kravské mléko
  • kreveta
  • kukuřice
  • mrkev
  • pomeranč
  • pšenice
  • rajče
  • rýže
  • sezam
  • sója
  • treska
  • vejce
  • vepřové maso